Tekne Yapımı

Türkiye’de  tekne yapımı binlerce yıl eskiye uzanmaktadır. Ahşap Tekne veya yatlar, motorlu veya yelkenli olarak imal edilmektedir. Son yıllarda mavi yolculuk veya Mavi Tur’a yaşanan büyük ilgi ve diğer ülkelerden gelen yoğun tekne talebi karşısında Türk yat imalatı altın çağını yaşamaktadır.

Albatros Yatçılık olarak son yıllarda bizimle Mavi Tur’a çıkan misafirlerimizin tekne yapım taleplerini de karşılamak üzere Tersanemizde 11 m uzunluktan 39 m uzunluğa kadar ahşap tekne imatı gerçekleştirmekteyiz. Fiber tekne imalatı da yapılan tersanemizdeki deneyimli ustalar sayesinde teknelerimiz tüm Akdeniz’de bizi gururlandırmaktadırlar.

YAT İMALAT TEKNE İMALATI

Kendiniz için veya bir başkası için tekne yaptırmak istiyorsanız,yapmanız gereken; ya işin başında kendiniz bulunacak ve kontrol edeceksiniz veya bu işlerden anlayan imalat şirketlerine bu işi devredeceksiniz. Eğer “Tekne imalatı için zamanım ve sabrım yok.” diyorsanız bırakın, bu işi adınıza biz yapalım. Deniz ve tekneler hakkındaki tecrübelerimizden, teknik servisimizden, hukuksal ve adli konulardaki çalışma arkadaşlarımızdan bu konuda yararlanabilirsiniz. Teknenin ilk başlama aşmasından itibaren tüm inşası boyunca yapılacak işler için, motor takılması, teknik ekipman, kamara, direk, donam konularında ve teknenin denize indirilip tamamlanmasına kadar olan süreçte hizmetinizdeyiz.

NASIL BİR TEKNE İSTİYORUZ ?

Öncelikle buna karar vermek gerekecek. Teknenin özel kullanım amaçlı mı, yoksa ticari amaçlı mı bir tekne olacağı önem arz ediyor. Ondan sonra da motor yat, gulet, yelkenli teknelerde ahşap, saç, polyester seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekecek. Bu konuda kararınızı verdikten sonra bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Size bu konularda da yardımcı olabilir,karar vermenizi kolaylaştırabiliriz.

TEKNELERDE KULLANILAN MALZEMELER:

En önemli detaylardan biri malzemedir. Teknede kullanılacak ahşap ve metal malzeme kalitesi, kullanma amacı, işçiliği çok önemli detaylardır. Tekne imalatında yöresel ağaç kullanılabildiği gibi, ithal ağaç da kullanılabilir. Bizimle iletişime geçmeniz halinde size konu hakkında bilgi verebilir ve yardımcı olabiliriz.

İMALAT

Tekne omurgasının işlenmeye başladığı ilk anlardan itibaren, inşaat ilerledikçe teknenin oluşumu, doğru yerde doğru malzeme, alınan malzemenin kontrolü, yapılan işin kontrolü, iskeletin koruma faktörleri, aşama aşama kontrolü tarafımızdan yapılır. Yat imalatında kullanılan başlıca ağaçlar çam, maun, tik, meşe ve ak meşedir. Direkler ak meşe veya çeliktendir. Mekanik kısımlar genelde ithal olup, tanınmış markalar tercih edilmektedir. İç dizayn, müşterinin özel veya ticari amaçlarına uygun yapılmaktadır. Yat türüne, ebadına ve müşterinin bütçesine bağlı olarak bir yatın imali 8-24 ay sürebilmektedir.

Ahşap ,yatçılığın doğuşundan beri klasik tekne malzemesidir. Ağacın İşleme kolaylığı, hafifliğinin yanı sıra sağlamlığı, soğuğu sıcağı izole edebilmesi, diğer malzemelere oranla yorulmaya karşı mukavemeti, görüntüsü ve sıcaklığı yatçılara hep cazip gelmiştir. Geleneksel usullerle yapılmış tekneler, senelik bakım gerektirseler de; modern inşa yöntemleriyle yapılmış ahşap teknelerin bakım ihtiyaçları çok azalmıştır. Günümüzde 100 yaşını aşmış ve restorasyon işleminden sonra bu gün eski günlerine oranla çok daha fazla kullanılan ve zorlanan klasik ahşap yarış yatları mevcuttur. Ahşap tekneler yapım tarzları gereği; tamamen terk edilmedikleri takdirde hakikaten neredeyse sonsuz ömürlü olabilirler. On yıllar içinde bir teknenin güvertesi, kaplamaları, mobilyası, hatta omurgası değişik zamanlarda sırayla yenilenebilir ve tekne diri olarak hep ayakta tutulabilir.

TEKNE İNŞASINDA KULLANILAN AHŞAP CİNSLERİ

Tekne yapımında kullanılacak ahşap cinslerini belirleyen bir kaç ana faktör vardır. Ahşabın ömür özelliği, sağlamlığı, ağırlığı ve rutubet ile hava sıcaklığına göre uzama katsayısı ve çarpılma eğilimi en önemli seçim kriterleridir. Tekne yapımında kullanılacak ahşap kurutulmuş olmalı ve yaklaşık % 15’lik bir nem barındırmalıdır. Aynı şekilde tekne kaplamasında kullanılmış ahşap tekne denize indirildikten sonra, bünyesine su çekerse, uzamaya çalışır ve büyük kuvvetler oluşturur. Bu nedenle özellikle karina bölgesinde, uzama katsayısı düşük ahşap cinsleri kullanılmalı ve ahşap su etkisine karşı iyi şekilde korunmuş olmalıdır. İyi bir konstrüksiyonda göz önüne alınması gereken diğer bir ahşap özelliği ise, ahşabın en güçlü olduğu halin, elyafları yönünde basınç yüküne maruz kalması durumudur. Aynı yönde çekme yüklerinde ahşabın mukavemeti yarı yarıya azalır. Elyaf yönüne dik olarak çekme mukavemeti 1/16 değerine, basma mukavemeti ise 1/5 ile 1/10 değerine düşer (elyaf yönünde basma mukavemetine göre). Ahşap ne kadar dayanıklı ve mukavimse, o derece de ağırdır. Bu nedenle tekne yapımında hava ve deniz şartlarına açık veya yüksek mukavemet değeri gerektiren yapım parçaları başka ağaçlardan, yük ve suya fazla maruz kalmayan kısımlar ise daha hafif ağaçlardan yapılır.

Teak, Iroko, Makore, Afrormosia gibi egzotik ağaçlar en uzun ömürlü ağaçlardan olup 1.sınıf (25 seneden fazla ömür), Meşe, Maun,  Sipo gibi iyi tekne yapımında en sık rastladığımız ahşaplar 15-25 sene asgari ömür beklentisiyle 2.sınıf, Oregon Pine gibi ağaçlar 3.sınıf olup, genelde tüm iğne yapraklı ağaçlar 3. veya 4. sınıftadırlar ve yük taşıyan veya suyun etkilerine açık alanlarda kullanılmamalıdırlar. Ancak malzemelerin işleme özellikleri, mukavemet değerleri, fiyatları veya yapıştırma özellikleri gibi diğer kriterler, seçimde ömrünün yanında önemli rol oynar. (Ömür tespitinde kullanılan kriter hiç bir koruyucu işlem görmemiş ahşap örneğinin rutubetli, açık ortamda toprak üzerinde tutulmasıyla belirlenir. Dolayısıyla teknede beklenen ömür çok daha fazladır.

YAPIMI BİTEN TEKNELERİMİZ:

ALBATROS FERAYE : 22 m uzunluğunda 4 kabinli. Tüm eğriler Maun güverte tik ve kabinler açık meşe kaplama. Fethiye’deki tersanemizde yapımı biten teknemiz 2008 Haziran ayından itibaren filomuza katılmıştır.

Albatros A: 21 m uzunluğunda 4 geniş kabinli, her kabinde duş/wc ve klima bulunan tekne. 2012 yılında imal ettiğimiz teknemiz Türk karasularında seyretmektedir.

Albatros Junior: 15 uzunluğunda 3 kabinli teknemiz 2011 yılında yine tersanemizde imal edilmiştir. 3 kabinli özel yapım teknemizdir.

ALBATROS B: 2016 yılı yapımı, 20 m uzunluğunda 4 kabinli teknemiz, maun sargı ve tik güverteye sahiptir.

ALBATROS EXPLORER: 2023 Yılı yapımı Trawler tarzı teknemiz mayıs ayında suda olacaktır

TEKNE YAT BAKIM ONARIM:

Teknelerinizin bakım ve onarım işleri, boya, tersane işleri, vernik ve projeli bakım işleriniz uzman kadromuz tarafından yapılmaktadır. Güverte bakımı, elektrik, su bakımları ve projelendirme işleri için bizimle temasa geçin…

“Tekne Yapımı” hakkında 0 yorum yapıldı

  • thumb
    Erenay

    Mükemmel

Compare listings

Karşılaştırmak